VVD maakt inspiratieplan binnenstad

De VVD heeft een inspiratieplan voor de binnenstad gemaakt dat zal worden aangeboden aan het pact van de binnenstad. Hierin zijn onder andere winkeliers, vastgoedeigenaren en de bewoners vertegenwoordigd. Zij kunnen samen met de gemeente en het centrummanagement zorgen voor een sfeervolle inrichting van het winkel- en verblijfsgebied.

Joey Engelen (VVD): ''Het doel van dit plan is om Weert weer uniek te maken. Het opboksen tegen grote winkelsteden is bijna onmogelijk en een nieuwe doelgroep aanboren is dus noodzakelijk. We hebben zoveel moois en er is zoveel mogelijk maar we maken daar te weinig gebruik van. De consument van nu is op zoek naar beleving en sfeer. Door middel van dit plan kan dat worden toegevoegd en kunnen we toeristen naar Weert halen. We zijn de vlaaienstad en de groenste regio ter wereld maar dit zien we niet terug in het centrum.''

In het plan wordt onder andere de verdere vergroening aangehaald om het stenige straatbeeld te verbeteren. Verder wordt het cultureel erfgoed genoemd dat letterlijk en figuurlijk in de spotlights kan worden gezet. Cultureel erfgoed kan bijdragen aan de verblijfsduur in het centrum door routes uit te zetten. Een nieuwe route zou de gedichtenroute kunnen zijn waar Weerter gedichten op gevels worden aangebracht. 

Engelen: ''Een nieuw wekelijks evenement kan worden toegevoegd aan de activiteitenkalender van onze stad. Alkmaar kent haar kaasmarkt waar wekelijks duizenden bezoekers op afkomen. Weert zou een vlaaienmarkt kunnen beginnen waar de bakkers hun kunsten live tonen en waar 'Antje van de Statie' de vlaaien aan de gasten verkoopt. Nogmaals, er is zoveel mogelijk!''

Het doorgaan van de BIZ is een cruciaal moment voor de toekomstbestendigheid van het centrum. Hier is onder andere door wethouder Van Eersel en kwartiermaakster Nienke van Gerwen veel werk verzet. Het beschikbare budget kan worden ingezet om de genoemde initiatieven te verwezenlijken. 

Benieuwd naar het plan? Zie de bijlage.