Naar de letter of naar de geest van de wet?

Woensdag 2 juni jl. behandelde de gemeenteraad Weert het raadsvoorstel Financiële Verordening. Een formeel “kader” waarmee o.a. afspraken worden gemaakt over verantwoording richting raad, over besteding van middelen. Reden voor deze herziening waren ontwikkelingen in wet- en regelgeving, veranderingen in de organisatie en verantwoording over subsidies. 

En (let op: dit zijn mijn woorden!) “hoe dicht wil je het timmeren”? Allerlei bepalingen opnemen of van start gaan en na een jaar evalueren? Indachtig twee van de VVD-kernwaarden vrijheid en verantwoordelijkheid heeft de Weerter VVD gekozen voor het voorliggende voorstel zonder wijzigingen. 

Waarom?
Handelen naar de geest van de wet, in dit geval de verordening. Mijns inziens is het college het naar de inwoners en naar zijn eigen stand toe verplicht de (financiële) middelen zo effectief en efficiënt mogelijk te besteden. En het weet heel goed wanneer de raad geïnformeerd moet worden: vooraf of naderhand.
Het gaat immers om jouw en mijn belastinggeld. Of dit nu vanuit het Rijk (denk aan inkomsten- of winstbelasting) of vanuit Weert komt (denk aan OZB).

Na een jaar evalueren. En indien nodig: eerder. Ik houd je op de hoogte.

Vragen, opmerkingen: info@vvdweert.nl

Marie-Thérèse van den Bergh
VVD-raadslid Weert