Verbreding A2 Weert-Eindhoven verdient snelle oplossing

Op 10 maart heeft VVD Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis kamervragen gesteld aan Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om tot een snelle oplossing te komen voor de fileproblematiek op de A2 tussen Weert en Eindhoven. De A2 is een belangrijke verbinding in Nederland. De files op de A2 tussen Weert en Eindhoven raken de ontwikkeling van zowel Brainport als Limburg en de leefbaarheid en veiligheid van dorpen. Met deze kamervragen zet de VVD de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven weer op de politieke agenda in Den Haag.

© De Limburger

De  verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven staat al sinds de jaren ‘90 op de agenda. Dagelijks slipt de snelweg dicht vanaf Valkenswaard omdat de tweebaanssnelweg de hoeveelheid verkeer vanuit Limburg samen met invoegend verkeer gewoonweg niet aankan. De A2 is de infrastructurele slagader en enige snelweg die Limburg verbindt met de rest van het land. Veel Limburgers werken in de Brainportregio. Bovendien is de Brainportregio nu al sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van arbeid en woningen in Limburg. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Het investeren in deze verbinding en dit stuk snelweg  is investeren in de toekomst en het verdienvermogen van Zuid-Nederland.

 

Kamervragen:


Vraag 1

Kent u het bericht ‘Geen snelle oplossing voor de files op de A2 tussen Eindhoven en Weert’? 1)

 

Vraag 2

Wat is uw reactie op dit bericht?

 

Vraag 3

Wat is de stand van zaken van de verkenning van de verbreding van de A2 tussen Eindhoven en Weert in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)?

 

Vraag 4

Kent u het rapport ‘A2 Eindhoven-Weert’ van SmartwayZ.NL?

 

Vraag 5

Wat is uw reactie met betrekking tot dit rapport?

 

Vraag 6

Wat is de stand van zaken van de herinrichting van de vluchtstroken tot (tijdelijke) spitsstroken en de aanpassing van aansluitingenconfiguraties?

 

Vraag 7

Hoe hoog scoort de A2 tussen Eindhoven en Weert in de Integrale Mobiliteitsanalyse (IMA)?

 

Vraag 8

Hoe hoog zijn de variabelen in de IMA op basis waarvan u bepaalt of de A2 tussen Eindhoven en Weert wel of niet een probleem voor de doorstroming of de veiligheid en leefbaarheid vormt?

 

Vraag 9

Deelt u de zorgen van de VVD over de files van de A2 tussen Eindhoven en Weert en de impact op de ontwikkeling van Brainport?

 

Vraag 10

Hoe wordt de ontwikkeling van Brainport gewogen in de IMA?

 

Vraag 11

Deelt u de zorgen van de VVD over de files van de A2 tussen Eindhoven en Weert en het dichtslibben van de dorpen Maarheeze, Leende en Heeze en de impact op de veiligheid en leefbaarheid van de dorpen?

 

Vraag 12

Hoe wordt de doorstroming of de veiligheid en leefbaarheid van de dorpen Maarheeze, Leende en Heeze gewogen in de IMA?

 

Vraag 13

Op basis waarvan zou u kunnen bepalen om vluchtstroken (tijdelijk) tot spitsstroken in te richten en aansluitingenconfiguraties aan te passen?

 

Vraag 14

Op basis waarvan zou u kunnen bepalen om de A2 tussen Eindhoven en Weert te verbreden?

 

Vraag 15

Bent u bereid om toch tot een snelle oplossing voor de files op de A2 tussen Eindhoven en Weert te komen en vluchtstroken (tijdelijk) tot spitsstroken in te richten en aansluitingenconfiguraties aan te passen?