Algemene Beschouwing Kadernota 2024

Vandaag bespreken we als gemeenteraad voor de eerste keer deze bestuursperiode een Kadernota. Deze nota heeft een hele andere opzet dan eerdere Kadernota’s. Als Weerter VVD zijn we enthousiast over deze nieuwe opzet. Het belangrijkste doel van de Kadernota is dat de raad kan sturen op hoofdlijnen en mee kan bepalen welke doelen en effecten de hoogste prioriteit krijgen voor het jaar 2024. Passend binnen het vastgestelde coalitieprogramma en de strategische visie. Het voorstel is om drie maatschappelijke effecten te prioriteren: het woon- en leefklimaat, de centrumfunctie en positieve gezondheid. De belangrijkste doelen betreffen kwaliteit van maatschappelijke voorzieningen en mentale en fysieke gezondheid van inwoners. De Weerter VVD kan zich in beginsel vinden in deze keuzes, maar benoemt toch enkele zaken die het college mee zou moeten nemen bij het opstellen van de Begroting 2024.

Goed wonen

Allereerst is de Weerter VVD blij dat het college de ingezette lijn voortzet om ervoor te zorgen dat in deze bestuursperiode 1.000 woningen worden gebouwd. Het bouwen van voldoende woningen is essentieel om het Weerter voorzieningenniveau op peil te kunnen houden. Daarom moeten we méér woningen bouwen dan nodig is voor onze eigen inwoners. Deze aanpak past uitstekend bij de rol die Weert wil invullen in de Brainportregio, in lijn met de intensievere samenwerking met de gemeente Eindhoven. Wat de Weerter VVD betreft blijft Weert de komende jaren een echte groeigemeente, maar wel met een groei die in balans blijft. Hierdoor blijft de eigenheid van Weert zo goed mogelijk behouden.  


Groene leefomgeving

Verder is wat ons betreft de groene leefomgeving van Weert een van de belangrijkste waardes die bijdragen aan het aantrekkelijke woon- en leefklimaat van Weert. Het stoort de Weerter VVD wel dat de kwaliteit van met name stedelijk groen ernstig achteruit holt. Hierdoor ontstaat een erg rommelig straatbeeld en op sommige plekken zelfs een gevaarlijke verkeerssituatie. We roepen het college op zo snel mogelijk te starten met de noodzakelijke vervanging van het openbaar groen en toe te zien op goed onderhoud, in lijn met het afgesproken onderhouds-niveau. Goede communicatie richting de omwonenden is hierbij eveneens essentieel. 


Toekomstbestendige voorzieningenstructuur

We zijn het met het college eens dat de toekomst van de maatschappelijke voorzieningen in Weert een belangrijk aandachtspunt is voor 2024. Wat de Weerter VVD betreft staat hierbij de kwaliteit voorop en niet de kwantiteit. Er moeten keuzes worden gemaakt om te zorgen voor een toekomstbestendige voorzieningenstructuur. Hierover dienen we een amendement in. Bovendien gaan we ervan uit dat het college niet alleen naar de ‘stenen’ kijkt, maar dat we ook een discussie voeren over het gehele stelsel van voorzieningen en de bijbehorende subsidies. De Weerter VVD blijft van mening dat het beter is om de maatschappelijke gebruikers van accommodaties te subsidiëren. Op die manier komen huurprijzen bij accommodaties dichter bij commerciële tarieven te liggen. Niet alleen bevordert dit de transparantie van het subsidie-stelsel, maar het zorgt ook voor een meer gelijk speelveld tussen aanbieders. We gaan ervan uit dat het college zich hierin kan vinden.


Bloeiende lokale economie

De Weerter VVD is verbaasd over het ontbreken van het effect ‘zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat’ in het lijstje maatschappelijke effecten dat het college voorstelt. Hiervoor dienen we vandaag een amendement in. De effecten en doelen die het college voorstelt zijn wat ons betreft veel te eenzijdig gericht op Weert als woonstad en centrumstad. Daardoor is onvoldoende aandacht voor de bloeiende lokale economie van Weert. Wij zijn juist trots op de Weerter ondernemers die zorgen voor banen in Weert voor veel Weertenaren en mensen van buiten Weert. Het vestigingsklimaat is van belang voor startende en bestaande ondernemers. De Weerter VVD geeft prioriteit aan goede bereikbaarheid, ruimte voor bedrijventerreinen, samenwerking met onderwijsinstellingen, citymarketing en leefbaarheid. Daarnaast vinden we dat het college meer moet doen om de aansluiting tussen onderwijs, overheid en arbeidsmarkt te versterken. Er is meer inspanning nodig om te zorgen dat het mbo in Weert behouden blijft. Hierover dienen we vandaag een motie in.


Energie voor de toekomst

Verder valt op dat het college kiest om het effect ‘Weert is klimaatneutraal’ niet te prioriteren voor 2024. Wij begrijpen die keuze, maar betwijfelen daarom ernstig of het realistisch is op te schrijven dat Weert energieneutraal is in 2040. Ook vragen we ons af of de volgende doelen reëel zijn: Weert gebruikt in 2030 50% minder primaire grondstoffen en 40% minder fossiele energie. Gezien de huidige tekorten aan menskracht en materialen lijkt het onwaarschijnlijk dat we deze doelen binnen zes, ik herhaal zes, jaar gaan halen. Graag horen we een reactie van het college op dit punt. De Weerter VVD roept vooral op als gemeente niet overal voorop te lopen als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. De technologische ontwikkelingen gaan heel snel en voor je het weet maken we keuzes waar we over een paar jaar spijt van hebben. Zo mag van ons het beleid voor de inzameling van huishoudelijk afval niet op de schop gaan. Het voorgestelde doel voor 2030 is 30 kilo restafval: 160 kilo minder dan nu! Experimenten die onze omliggende gemeenten uitvoeren kunnen bij ons op erg weinig enthousiasme rekenen, gelet op signalen van rondslingerende vuilniszakken, dumpingen en forse tariefstijgingen voor inwoners en bedrijven. Kan het college toezeggen dat deze inzameling niet wijzigt?


Financieel gezonde gemeente

De Kadernota geeft ook een financiële doorkijk. Op basis van de cijfers in de Kadernota staat Weert er redelijk goed voor, maar blijft het lastig om de komende jaren structurele uitgaven te doen. Bij de begrotingsbehandeling moeten we meer inzicht hebben in scenario’s voor de middellange termijn. Wij kunnen ons voorstellen dat we als gemeente extra voorzichtigheid inbouwen vanwege diverse onzekerheden, waaronder de inflatie. Kan het college toezeggen dat dit inzicht voor de begroting beschikbaar komt? Aangezien Weert meerjarig structureel weinig of geen bestedingsruimte heeft, maakt de Weerter VVD zich zorgen over de grote projecten die de komende jaren écht moeten worden uitgevoerd. Denk aan de herinrichting van Sportpark Boshoven, de herontwikkeling van het Beekstraatkwartier en de Poort van Limburg. Gelukkig hebben we een stevige algemene reserve als gemeente. Het is daarom verstandig nu al na te denken of we een deel kunnen inzetten voor dergelijke grootschalige projecten in Weert. We horen graag hoe het college tegen deze suggestie aankijkt.


Tot slot

De Weerter VVD is tevreden over de Kadernota die nu voorligt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het college met deze Kadernota en de beraadslaging en besluitvorming van vandaag aan de slag kan gaan om straks in november een goede begroting voor te leggen aan de gemeenteraad.