De Weerter VVD maakt zich zorgen over de manier waarop uitvoering gegeven wordt aan het gemeentelijk evenementenbeleid en heeft het college hierover vragen gesteld die vanavond tijdens de raadsvergadering behandeld worden.
De Weerter VVD maakt zich sterk voor een levendige stad. Want een bruisende stad maakt Weert aantrekkelijk om in te wonen en om te bezoeken. Onze evenementen maken ook onderdeel uit van de levendigheid in de stad. Wij hechten dan ook veel waarde aan een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij de gemeente middels een loket actief, transparant en oplossingsgericht meedenkt en waar je terecht kunt als er iets mis gaat.
Helaas stromen bij ons de klachten binnen van inwoners, bezoekers en organisatoren van evenementen. De Weerter VVD maakt zich zorgen dat Weert, door de manier waarop uitvoering gegeven wordt aan het gemeentelijk evenementenbeleid, een slaapstad wordt. Om onze zorgen hierover kenbaar te maken aan het college hebben wij, en een aantal andere politieke partijen, vragen gesteld die vanavond tijdens de raadsvergadering worden behandeld.
Inwoners zijn het zat. Zat om te moeten lezen dat het zoveelste evenement niet doorgaat. Dat ze voortaan entree moeten betalen om in de binnenstad te kunnen feesten. Organisatoren haken af. Het is voor hen aan de voorkant totaal niet meer duidelijk welk traject zij ingaan met de gemeente rondom hun evenement. Ze lopen in een fuik. Waarin gemeente gedurende de tocht keer op keer met de meest absurde aanvullende informatie-eisen komt en het daadwerkelijk beoordelen van de vergunning steeds weer wordt uitgesteld. En al deze aanvullende eisen zorgen ook met enige regelmaat voor stevige extra kosten die, vaak niet ingecalculeerd, op het bordje van de organisatie belanden. Kosten die uiteindelijk weer doorberekend moeten worden op de bezoeker door bijvoorbeeld entree voor het evenement te vragen.
Organisaties hebben aan de voorkant geen idee meer waar ze aan beginnen met het vergunningstraject maar eenmaal onderweg is er nauwelijks meer een weg terug. Want ondanks alle onzekerheid die het gemeentelijke proces met zich meebrengt zullen de voorbereidingen voor de organisatie toch door moeten lopen, zoals het boeken van artiesten, ontwerpenpromotiemateriaal, regelen personeel, huren materialen en noem maar op. Wie heeft hier nog zin in? Chapeau voor die organisatoren die toch nog de stap durven nemen en het traject aangaan, in de wetenschap dat ze bij de buurgemeenten voor een schrijntje van de kosten en een helpende hand veel meer kunnen bereiken. Begrip voor de organisaties die inmiddels die keuze dan ook gemaakt hebben. En die zijn er helaas!
En dan vraagt de Weerter VVD zich af: ‘hoe ging dat afgelopen maandag bij de buren met het kampioensfeest van PSV?’ Wij horen u denken: ‘daar hebben ze vooraf een draaiboek voor klaarliggen’. Maar dat hebben wij toch ook voor de vele jaarlijks terugkerende evenementen die Weert rijk is. En waarom moeten deze evenementen dan toch iedere keer weer opnieuw alle informatie aanleveren en waarom wordt iedere keer opnieuw allerlei aanvullende informatie gevraagd? Waarom blijft het ook voor de jaarlijks terugkerende evenementen keer op keer een langdurig traject en waarom lukt het de gemeente niet om de vergunning eens wat eerder dan 5 voor 12 af te geven?
Organisaties missen de mensgerichte kant van de gemeente in het proces? De Weerter VVD ziet allerlei zakelijke brieven en mailverkeer voorbij komen waarin organisatoren, vaak ook nog vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor een bruisend Weert, gesommeerd worden binnen 5 dagen te voldoen aan de gestelde eisen. En dat in de wetenschap dat de professional bij de gemeente eigenlijk nooit voor de beoordeling met 5 dagen genoeg heeft maar daar structureel ruim de tijd voor neemt om vervolgens met nog wat extra vragen terug te komen.
Schieten we niet compleet door? En ja. Natuurlijk moet het veilig. Maar we kunnen niet elk risico, hoe klein ook, aan de voorkant uitsluiten. Als we dat gaan doen dan is er inderdaad niets meer mogelijk. En in onze ogen dreigt het die kant op te gaan. Heb ook vertrouwen in de organisaties en de bezoekers. Waarom zouden zij onnodig risico willen lopen. Heb vertrouwen en weeg risico’s af. Want anders is er dadelijk niets meer van ons bruisend Weert over.
Gemeente Weert. Draai de knop om! Keer het tij! Stel je mensgericht op, ga in dialoog met de organisaties, handel tijdig en actief en denk mee in oplossingen. Laat zien dat organisatoren bij je terecht kunnen als er vragen zijn of als er iets mis gaat. Handel vanuit vertrouwen en durf knopen door te hakken. Houd Weert levend. En zorg voor een toegankelijke binnenstad die bruist waar inwoners en bezoekers graag vertoeven.